Er zijn vele manieren van zoeken, van globaal tot diepgaand zoeken, ter oriëntatie in een vakgebied of vergaand in een onderwerp. Wij gaan hier dieper in op de theorie achter het zoeken: welke methoden en strategieën gebruiken mensen om informatie te vinden op het internet?
Het blijkt dat er vele manieren zijn waarop een gebruiker zijn zoekproces kan doorlopen. De praktijk wijst echter uit dat de meeste gebruikers niet met een bepaalde methoden in hun hoofd beginnen te zoeken, maar dit vaak op gevoel doen. Zo zullen ze vaak verschillende methoden door elkaar heen gebruiken. Maar desondanks verschaft het wel meer inzicht in de manier waarop men kan zoeken.
Een gebruiker zoekt globaal wanneer hij snel ‘even’ iets te weten wil komen, of wanneer hij informatie zoekt om zich te oriënteren. Deze methode wordt ook wel de quick and dirty-methode genoemd. Vaak maakt de gebruiker geen gebruik van een zoekplan, maar zoekt hij snel met behulp van een, meestal beperkt, aantal zoekingangen in een beperkt aantal informatiebronnen.
Uit onderzoek blijkt dat de meeste zoekers gebruik maken van deze methode. De gemiddelde duur van een zoekactie is 1 minuut en 50 seconden. De meeste gebruikte hulpmiddel is de zoekmachine en in het bijzonder Google. Vaak maken ze slechts gebruik van een of twee zoektermen (gemiddelde 1,7). Ze willen het liefst zo veel mogelijk resultaat met zo min mogelijk moeite.
Wanneer de gebruiker grondig kennis wil nemen van een onderwerp of wanneer hij veel informatie over een bepaald onderwerp wil vinden, spreken we van diepgaand zoeken. Hiervoor kunnen twee methoden worden gebruikt: de sneeuwbalmethode en het gebruik van de citatenindex.
Bij de sneeuwbalmethode begint de zoekactie bij een sleutelpublicatie, waarin verwijzingen zitten naar andere bronnen over hetzelfde onderwerp of er worden citaten gebruikt. Op deze manier wordt steeds meer relevante informatie gevonden. Een nadeel van deze methode is dat men vaak verwijzingen vindt naar oudere literatuur.
Met behulp van een citatenindex is het mogelijk om te zoeken naar actuele publicaties, doordat er verwezen wordt naar recente uitgaven die verwijzen naar bekende oudere publicaties (bijvoorbeeld met behulp van Google Scholar). Op deze website wordt u geholpen bij je zoektocht op internet naar de juiste informatie. Voordat u uw zoektocht begint is het goed om de juiste zoektermen en informatiebronnen op een rijtje te hebben. Daarna kunt u bijvoorbeeld met behulp van de zoekmachine Google zoek gaan naar informatie. Om uw zoekresultaten in zoekmachines te verbeteren, wordt het gebruik van Booleaanse operatoren uitgelegd.
Afsluitend vindt u nog enkele tips die u kunnen helpen bij het zoeken naar de juiste informatie op internet en hoe u de gevonden informatie kunt beoordelen.