Zo worden huizen gebouwd met nieuwe technieken

Er zijn veel nieuwe woningen nodig omdat steeds meer mensen alleen gaan wonen. Waren er vroeger vooral huizen nodig voor gezinnen, vandaag de dag gaat het steeds vaker om een woning voor een alleenstaande of een stel zonder kinderen. Ook ouderen blijven langer zelfstandig wonen en hebben daarvoor passende huisvesting nodig. Het bouwen van huizen kost tijd, maar dankzij nieuwe technieken kan er sneller en efficiënter worden gebouwd.

Prefab bouwen

Er wordt vaker gebruik gemaakt van prefab bouwen. In plaats van dat je op een bouwplaats wekenlang de pneumatische machines aan het werk ziet worden nu de schroefcompressoren ingezet om machines aan te sturen die delen van huizen in no time in elkaar zetten. Die worden gemaakt in een fabriek en vervolgens naar de bouwlocatie getransporteerd. Daar kan dan in enkele dagen een compleet huis in elkaar worden gezet. Dat is dus heel wat anders dan het wekenlang metselen van muren of het meter voor meter storten van beton.

Duurzame woningen

Woningen worden ook steeds duurzamer en veiliger. Ze worden niet alleen voorzien van deugdelijke sloten. Maar ook van goede isolatie. Op die manier kost het verwarmen van de woning veel minder energie. Dat is gunstig, want olie en gas worden alleen maar duurder. Bovendien zijn het geen schone brandstoffen. Daarom worden woningen steeds vaker verwarmd met alternatieven, zoals warmtenetten. Dat werkt prima, mits het huis is voorzien van deugdelijke isolatie. Ook wordt in Belgische huizen steeds vaker gebruikgemaakt van regenwaterreservoirs. Dit water wordt gebruikt voor bijvoorbeeld het doorspoelen van het toilet en voor het douchen en baden.

Duurzame machines

Leveranciers van bouwmachines zitten ondertussen ook niet stil. Bij KAESER België maken ze schroef- en zuigercompressoren die energiezuinig zijn en die zorgen voor een lage uitstoot. Daardoor mogen ze gebruikt worden op plekken waar strenge regels gelden in verband met de beperking van de uitstoot van CO2 en andere schadelijke stoffen. Hierdoor kunnen bouwprojecten doorgaan en kunnen ook nadat de woningen gereed zijn er mensen wonen die de uitstoot van schadelijke stoffen zoveel mogelijk beperken.

Energieneutraal rond 2050

Landen in West Europa maken voortdurend nieuwe plannen en afspraken over de bescherming van het milieu. Dat is hard nodig, want anders is de aarde voor volgende generaties niet meer leefbaar. We hebben te maken met oplopende temperaturen en een stijgende zeespiegel. Als er geen maatregelen worden genomen dan zal het klimaat in Europa zodanig veranderen dat vergaande maatregelen nodig zijn. Zo kan, als er niets gebeurt, een groot deel van Nederland onder water komen te staan. Ook voor België zijn de gevolgen niet gering. Dit gebeurt uiteraard niet volgend jaar of over tien jaar, maar voor de 22e eeuw moeten we ons wel degelijk zorgen maken en tijdig maatregelen nemen. Gebeurt dat niet dan worden volgende generaties opgezadeld met grote problemen die zij het hoofd moeten bieden. Daar nu alvast op inspelen is dus zeker geen overbodige luxe.

Terug naar Klussen