Het meeste gebruikte hulpmiddel voor het zoeken naar informatie op internet is de zoekmachine en in het bijzonder Google. Maar naast Google zijn er ook nog andere zoekmachines.
Beide modellen (zoekmachine vs. onderwerpgidsen) zijn anders, omdat de database anders opgebouwd wordt. Zoekmachines maken gebruik van zoekrobots (spiders, crawlers) die het web afstruinen naar webpagina’s. Deze robots indexeren alle html-code van een webpagina. De belangrijkste woorden (dus die het meest voorkomen) worden opgeslagen in een databank met trefwoorden. Internetgidsen daarentegen nemen websites op in relevante rubrieken nadat een redacteur de site heeft bekeken, eventueel een omschrijving heeft gemaakt en de juiste rubriek heeft gecontroleerd.
De zoekmachines van tegenwoordig behandelen informational en navigational query's goed, maar transactional queries worden slechts indirect beantwoord. De zoekmachines beginnen hier langzaam op in te springen. Het hoofddoel is om efficiënt om te gaan met transactionele query's, veelal met semantische analyses (het begrijpen waar de zoekvraag over gaat) en het samenbrengen van verschillende externe databases. De motivatie komt voort uit de behoeften van de gebruiker en het feit dat het waarschijnlijk het makkelijkst is om geld te slaan uit transactionele query's.
Voordat u gaat zoeken op het internet, moet u eerst goed nadenken over wat u zoekt en hoe u dit gaat zoeken. Bedenk dus van te voren termen waarmee u op het internet gaat zoeken en welke bronnen u wilt gaan raadplegen. Eerst wordt ingegaan op de manier hoe u zelf aan relevante zoektermen kan komen voor uw zoekactie. Vervolgens worden de verschillende soorten bronnen op het internet nader toegelicht. Tot slot zal nog het een en ander worden toegelicht over de verschillende zoekmethoden en -strategieën die u kunt toepassen.
Nadat u genoeg zoektermen hebt verzameld, kunt u beginnen met het zoeken naar informatie. Op internet zijn verschillende informatiebronnen beschikbaar. Het is belangrijk dat u van te voren goed nadenkt over de bronnen die u gaat gebruiken. Gaat het om een korte oriënterende zoekactie, dan kunt waarschijnlijk beter gebruik maken van een zoekmachine. Gaat het om een diepgaandere zoekvraag, dan is een andere informatiebron wellicht geschikter.
Een internetgids is hiërarchisch van structuur. Wanneer u in een zoekmachine zoekt, krijgt u een lijst met meest relevante zoekresultaten zonder hiërarchische structuur. De bovengenoemde modellen zijn anders, omdat de database waarop het model is gebouwd, anders wordt opgebouwd. Een zoekmachine verzamelt pagina's m.b.v. een spider. Een internetgids wordt beheerd door een of meerdere redacteuren. (Lees verder: Zoekmachines, Onderwerpsgidsen)
Naast internetgidsen en zoekmachines bestaat er nog een derde zoekmodel: de meta-zoekmachines. Zij geven uw zoekopdracht op hetzelfde moment door aan verschillende zoeksystemen: webgidsen, zoekmachines en gespecialiseerde zoekmachines. Er kan eventueel ook een vierde model worden benoemd, namelijk de gespecialiseerde zoekmachines. Deze zoekmachines richten zich op een bepaald onderwerp en vormen vaak een portal (ofwel vortal) met ingangen naar (meta-)zoekmachines en internetgidsen.
Terug naar Internet